ODRŽANA SKUPŠTINA UDRUŽENJA HADŽIJA MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE SREBRENIK

OLYMPUS DIGITAL CAMERADana 27.02.2014. godine, četvrtak, u prostorijama džamije u džematu Ćehaje održana je osnivačka skupština udruženja društva hadžija sa područja Medžlisa IZ-e Srebrenik. Skupštini pored oko stotinu hadžija prisustvovali su uvaženi prof. dr. Orhan Bajrektarević, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, uvaženi muderris prof. Nezim ef. Halilović, šef ureda za hadždž.

 

Skupština je počela učenjem Kur’ana, sure Jasin, u 11h, kojeg su proučili imami Medžlisa IZ-e Srebrenik. Uvodnu riječ kazao je Jasmin ef. Begunić, imam džemata Ćehaje, poselamio prisutne, poželio im dobrodošlicu, a potom pozvao predsjednika Medžlisa Mevludin ef. Joldića da se obrati. Mevludin ef. je ukazao na značaj ovih, i sličnih druženja, kolika je važnost osnivat ovakva udruženja. On je istakao podatak koji govori o tome koliko hadžija ima na području našeg Medžlisa, koliko je hadžija preselilo na ahiret. „ Na našem Medžlisu ima ukupno živih hadžija 228, od toga muških je 145 a hadži hanuma ima 83. Ukupno umrlih hadžija je 314, od čega je muških 267 a hadži hanuma 47…“ Kazao je da inicijativni odbor za osnivačku skupštinu društva hadžija čine: Husein Johić, Mirsad Bojadžić, Osman Mujić, Refik ef. Hodžić, glavni imam i predsjednik Medžlisa Mevludin ef. Joldić. On je potom pozvao glavnog imama Refik ef. Hodžića da se obrati prisutnim hadžijama. Refik ef. je također ukazao na važnost ovakvih skupova te na važnost hadždža. Nakon nekoliko savjeta koje je uputio prisutnima, Refik ef. je pozvao musafira i vaiza na današnjem skupu muderrisa prof. Nezim ef. Halilovića da se obrati prisutnima. Nezim ef. je pohvalio ovu inicijativu i rekao da je ovo treće udruženje hadžija u BiH. On je govorio o hadždžu nekad i sad, govorio o odnosu čovjeka prema čovjeku, o važnosti druženja i posjećivanja. Nakon podne-namaza kojeg je predvodio glavni imam prisutnima se obratio i prof. dr. Orhan Bajrektarević, koji je svojim govorom zaplijenio duše prisutnih. I on je ukazao na važnost ove dužnosti te o današnjem stanju muslimana. Nakon predavanja prof. dr. Orhana uslijedio je radni dio skupštine. Mevludin ef. je pozvao sve prisutne na saradnju, te je predloženo 15 članova radnog tijela koje će ubuduće voditi ovo društvo. Nakon radnog dijela skupštine u prostorijama džamije održana je i promocija knjige Osman ef. Mujića „Ispraćaj na hadždž i druge priče“. Promotori koji su govorili o knjizi bili su: Refik ef. Hodžić, glavni imam i hadži Esad Dedić, te o knjizi je govorio i sam autor.

Na kraju je proučeno ašere i dova, čime je i zvanično završena ova hairli svečanost.

Svečanost su uljepšali imami ovog Medžlisa sa svojim ahmedijama, te sa izvođenjem nekoliko ilahija. Na kraju po izlasku iz džamije džematlije džemata Ćehaje su priredili ručak, baklavu i kahvu, tako da su se hadžije družile uz kahvu i baklavu.

Molimo Allaha da nagradi sve one koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj svečanosti, a posebno džematski odbor džemata Ćehaje na čelu sa imamom Jasmin ef. koji su nam priredili ugodan ambijent u džamiji. Amin!

 

Damir ef. Babajić

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Check Also

Obavijest o besplatnoj instruktivnoj nastavi iz matematike

Obavještavaju se svi učenici osnovnih i srednjih škola o početku besplatne instruktivne nastave iz matematike. …

Watch Dragon ball super