IZDVAJAMO

Održana završna dova na Ratišu

U ponedjeljak 03. augusta 2020. godine održana je tradicionalna vjerska manifestacija mevlud i završna dova na dovištu Ratiš, jednom od najpoznatijih dovišta sjeveroistočne Bosne.

U skladu sa trenutnom situacijom sa virusom COVID-19 uz poštivanje mjera zaštite (maska, fizička distanca), popriličan broj vjernika je i ove godine došao na lokalitet Ratiš, kako bi zajednički uputili dovu Allahu za mir i selamet.

Na dovištu Ratiš se tradicionalno održavaju dove od početka maja do avgusta svakog ponedjeljka u mjesecu, s tim da zadnja dova bude najposjećenija, a održava se prvog ponedjeljka u avgustu. Ove godine je organizator bio Medžlis Islamske zajednice Srebrenik i prisustvovali su joj predstavnici Medžlisa IZ-e Srebrenik, Gračanica i Lukavac, te mnogobrojni vjernici.

Program je počeo u 11:30 sati učenjem sure Jasin, i izvođenjem mevludskog programa kojeg su izveli imami navedenih medžlisa. Na početku se u ime organizatora obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik ef. Hodžić, te glavni imam Medžlisa Puračić Zijad-ef. Vehabović i glavni imam Medžlisa Gračanica mr. Smajo ef. Mustafić.
Predavač i izaslanik muftije tuzlanskog bio je Halil ef. Mehanović.
Svečanost je završena klanjanjem podne-namaza.

Check Also

Druženje za žene u džematu Tutnjevac posebnim povodom

Džemat Tutnjevac, na čelu sa koordinatoricom džemata, Hazretom Jahić, poznat je po veoma lijepim aktivnostima …

Watch Dragon ball super