Peta tribina u džematu Tutnjevac, Medžlis IZ-e Srebrenik

06. maja 2014. godine održana je peta tribina u džematu Tutnjevac, Medžlis IZ Srebrenik. U izuzetno lijepoj atmosferi, pred velikim brojem džematlija i omladine, blizu stotinu prisutnih, predavanje je održao hfz. Husein ef. Čajlaković. Predavanje je održano između akšam-namaza i jacije-namaza. Tribina je započeta učenjem odlomka iz Kur’ana a završena je jacija-namazom. Na samom početku imam džemata Tutnjevac hfz. prof. Damir-ef. Jahić je poselamio prisutne džematlije, te imame i goste iz drugih džemata, a posebne selame i riječi dobrodošlice uputio je hfz. Čajlakoviću. Potom je pozvao hafiza Čajlakovića da počasti prisutne savjetima i uputama.

Hfz. Husein ef. Čajlaković je govorio o  aktruelnoj situaciji u kojoj je nalaze muslimani. Govorio je o čovjekovom životu, povodeći se hadisom u kome Poslanik kaže da u šest slučajeva treba požuriti, i to:” na vrijeme klanjat, dug vratit, tevbu učinit, djevojku udat, dženazu nosit i gosta počastit”. Džematlije, a posebno omladina bili su prezadovoljni predavanjem hfz. Čajlakovića.

Nakon predavanje uslijedilo je druženje sa džematlijama i gostima, koji su uživali u riječima hafiza.  Zahvaljujemo džematskom odboru i hfz.prof Damir ef. na trudu i nadamo se da će se ova praksa nastaviti i u budućnosti. Moramo naglasiti da je ovo peta tribina koju organizuje džemat Tutnjevac, koje se održavaju prvog petka u mjesecu. Na prethodnim tribinama govorili su mr. Bekir ef. Šabić, dr. Osman ef. Kozlić, prof. dr. Šefik Kurdić i glavni imam MIZ-e Srebrenica Damir ef. Peštalić.

Molimo Uzvišenog Allaha da nagradi džemat Tutnjevac i imama hfz. Damir-ef. na njihovom trudu i zalaganju, kao i sve prisutne koji su izdvojili svoje vrijeme i došli da prisustvuju ovoj tribini, a posebno našeg musafira hfz. Čajlakovića, koji nas je počastio svojim prisustvom i lijepim uputama i savjetima. Amin!

Damir-ef. Babajić

tutnjevac111 tutnjevac112

Check Also

Projekat “Majčina marama” podržale žene džemata Previle

Udruženje “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, Centar za postkonfliktna istraživanja i Memorijalni centar Srebrenica, …

Watch Dragon ball super