POLAZNICI MEKTEBA KISELJAK, BARE I ŠPIONICA U GRACU I MARIBORU NA EKSKURZIJI

10263319_775594545786165_1560571571_o
Dana 04.04.2014 godine nakon obavljenog Jacija-namaza polaznici mekteba Kiseljak, Bare i Špionica sa svojim muallimima Ismet-ef Odobašić, Muhamed-ef Bašić i predsjednikom džematskog odbora Kiseljak Nedim Delić, uputili su se na dvodnevnu ekskurziju u Grac-Austrija, gdje nam je domaćin bio ISLAMSKI KULTURNI CENTAR –GRAC.
Nakon desetosatnog putovanja sa kraćim odmorima stigli smo hairli u Grac u jutarnjim satima gdje su nas dočekali veseli domaćini na čelu sa njihovim imamima :Ibrahim ef.Čikarić, Ibrahim ef.Šišić, Jakub ef.Dervić, Ammar ef. i Adla Muharemović. Nakon kraće pauze , gosti su smješteni kod svojih domaćina-vršnjaka polaznika mekteba IKC Grac, a cilj je upoznavanje i izmjena iskustava, kao i druženje. Tamo su ostali do Podne-namaza, a mnogi su sa svojim domaćinima upoznali ljepote Graca,mnoštvo šoping centara… Po povratku na Podne-namaz u mesdžid i klanjanja namaza prisutnima se obratio imam džemata, Ibrahim ef.Čikarić zaželivši im dobrodošlicu i održavši kraće predavanje o povijesti muslimana u Gracu kao i o realizaciji izgradnje IKC Grac.Gosti iz Srebrenika nakon ovog predavanja uz obezbijeđene stručne vodiče obišli su :Rathaus-Gradska vijećnica, Hauptplatz-Glavni trg, Murinsel-Otok na Muri, Kunsthaus-Muzej moderne umjetnosti, najljepšu evropsku gradsku utvrdu Schlosberg, kao i Shoppingcity Seiersberg-najveći šoping centar u Gracu.
U 18.30 h je organizovana večera za goste u prostorijama mesdžida koju su pripremile vrijedne džematlije ovog džemata. Nakon obavljenog Akšam-namaza,prisutnim su se obratili imami iz Srebrenika zahvalivši im na gostoprimstvu i susretljivosti, a onda je uslijedio kviz znanja „Svijet Islama“ u kojem su uzeli učešće gosti i domaćini te teko pokazali zavidno znanje o svojoj vjeri.Poslije Jacija-namaza gosti su otišli na konak kod svojih domaćina, a ujutro oko 10 h uputili su se prema Mariboru gdje im je domaćin bio džemat-Maribor.
Nešto prije Podne-namaza smo stigli u Maribor gdje nas je sa svojom mektebskom djecom dočekao bratski Zinaid ef.Mahmutagić i zaželio dobrodošlicu u svoje ime i u ime odsutnog Ibrahim ef.Malanovića.Nakon mođusobnog upoznavanja djece uslijedilo je zajedničko klanjanje Podne-namaza, obraćanje Muhamed ef.,kao i zajednički ručak.Nakon ručka posjetili smo slastičarnu KALIMERO u vlasništvu gosp.Medi Memedi koji je sve goste počastio sladoledom,šerbetom,kolačima, a onda je uslijedila šetnja Mariborom i upoznavanje s njegovim znamenitostima.
Oko 17 h napustili smo Maribor.Nakon prelaska granice Hrvatska-Slovenija napravili smo jednosatnu pauzu posjetivši šoping centar WESTGATE. U svoje džemate smo stigli oko 23 h. Koristimo priliku da se zahvalimo džematlijama IKC-GRAC,džematlijama džemata MARIBOR,džamijskim odborima i njihovim imamima koji su iskazali gostoprimstvo mektebskim polaznicima moleći Allaha da im to upiše u hajr.Amin!
Važno je napomenuti da su ovi mektebi dosada bili na ekskurziji dva puta u Cazin-Bihać,Srebrenica,Sarajevo, Mostar,Fojnica,Zagreb,Ljubljani-Kopar, Beč i da su to veoma lijepa iskustva.

Ismet ef.Odobašić

Check Also

Mevlud za žene u džematu Špionica

U subotu, 23. 10. 2021. godine, povodom rođenja Muhammeda a.s., u džematu Špionica upriličena je …

Watch Dragon ball super