Poruka povodom nastupanja Nove hidžretske 1438.godine

Poštovana braćo i sestre u vjeri!

Sutra, 1. oktobra 2016. godine sa zalaskom sunca nastupa Nova 1438. hidžretska godina. To je vrijeme koje nas uvijek iznova podsjeća na hidžretski put Muhammeda a.s. i njegovih  ashaba, iz Meke u Medinu,  koji predstavlja putokaz  i usmjerenje do ostvarenja najplemenitijih ciljeva koje je pred čovjeka postavio Uzvišeni Allah.            

Kao svevremena poruka, Hidžra predstavlja spremnost na akciju, napuštanje jednog, a ulazak u drugo, bolje stanje, zarad vječne sreće, te dokidanje pasivnosti i nemirenjem sa stanjem suprotnim Allahovom zadovoljstvu.  Stoga, svaki pojedinac i zajednica ima svoju ličnu hidžru,  da napuste put griješenja i razvrata, da naprave seobu od grijeha i zla prema dobru i dobročinstvu, da budu bolji i plodotvorniji u godini u koju ulaze od godine koju ispraćaju, shodno riječima Muhammeda a. s.: “Muhadžir je onaj koji napusti ono što je Allah  zabranio”.                     

Hidžra nas podsjeća da svoju vjeru usavršavamo vjerničkom angažmanom, trudom i žrtvom na Allahovom putu.  Hidžra nas podsjeća na potrebu da svoju vjeru upotpunjavamo pružanjem utočišta  i pomoći obespravljenim i napuštenim članovima naše zajednice.  Hidžra nas podsjeća da svoju vjeru uzdižemo u zajedništvu s drugim ljudima, tako što ćemo ljudima biti od pomoći i koristi u svakoj prilici.                                                                                 

Stupajući u Novu hidžretsku 1438. godinu, slijedeći univerzalne poruke hidžre, zavjetujemo se da ćemo služiti istinama islama, da ćemo slijediti njegove odredbe, da ćemo se boriti za napredak svih progresivnih ideja i da ćemo nastojati da svaki naš dan bude bolji od proteklog.  Uz ove poruke, svim muslimanima i muslimankama upućujemo najiskrenije čestitke u povodu dolaska nove hidžretske 1438. godine, uz dovu Allahu dž.š. da nam nastupajuća 1438.  hidžretska godina  bude godina napretka, prosperiteta i svih pozitivnih stremljenja. 

KULLU  ‘AMIN  VE  ENTUM BI  HAJR

Check Also

Hafiska mukabela u Gradskoj džamiji u Srebreniku

U Gradskoj džamiji u Srebreniku nakon ikindija-namaza upriličena je prva ovogodišnja mukabela koja će se …