Povodom 12. Rebiul-ewela održan mevlud za žene u džematu Luka, MIZ-e Srebrenik

10406368_703781139737306_616081066201889084_n

U nedjelju, 4.01.2015. godine u džematu Luka, MIZ-e Srebrenik održan je mevlud za žene. Predavanje održala Merzija Bašić, prof. Veliki broj posjetilaca.

U srebreničkoj džamiji Luka, 04. januara 2015. godine, poslije jacije-namaza, održan je mevlud za žene povodom rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. Na mevludu su pored učenja mevluda ženski dio džemata učili i odlomke iz Kur’ana. Ono što je posebna odlika ovogodišnjeg programa, jeste velika posjeta žena ovom, već tradicionalnom, mevludu iz svih džemata Medžlisa Srebrenik. U ovom džematu već nekoliko godina se obilježava 12. Rebiul-ewel, a kojeg organizuju žene. Cilj ovakvih manifestacija jeste promocija univerzalnih vrijednosti iz Poslanikovog života, ističe jedna od organizatora svečanosti.

 

Prigodno predavanje prisutnim ženama održala je profesorica Behram-begove medrese Merzija Bašić. Merzija je naglasila važnost ovakvih i sličnih svečanosti, te ukazala na značajne momente Poslanikovog života. Izrazila je svoje zadovoljstvo na prisustvu velikog broja žena, te ukazala na značaj žene muslimanke u javnom životu, a u skladu sa Poslanikovim životom. Na kraju je zahvalila organizatorima ove svečanosti na ukazanom povjerenju.

 

Svečanost se završila učenjem Kur’ana i dove, a prisutne su nastavile druženje uz baklavu i kahvu.

Koristimo priliku da se zahvalimo imamu džemata Luka hfz. Esmir ef. Selimoviću i ženskom dijelu džemata, na svim aktivnostima koje provode u džematu s ciljem afirmacije džemata i poboljšanja vjerskog života kako u džematu Luka tako i šire.

Molimo Allaha da nagradi sve prisutne vjernice, kao i one koje su na bilo koji način doprinijele ovoj hairli svečanosti, kao i organizatore koji su dali svoj maksimum kako bi ova svečanost ispunila svoj cilj, te imama džemata hfz. Esmir ef. Selimovića koji koordinira sve aktivnosti džemata. Amin!

D.B.

Check Also

Lejletur-regaib, noć uoči prvog petka u mjesecu redžebu

U nedjelju 22. januara sa akšam namazom nastupio je mubarek mjesec redžeb. U redžebu muslimani …

Watch Dragon ball super