Poziv na post na Dan ašure 18.08.2021.

Ne zaboravimo da postimo dan Ašure, u srijedu 18.08. 2021. godine.

Prenosi Ibn Abbas, radijallahu anhu: "Došao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u Medinu i vidio je Jevreje kako poste Ašuru, pa je upitao: "Šta je ovo? " Rekli su: "Ovo je lijep dan, dan u kojem je spašen Musa, a.s., sa Benu Israelićanima, od njihova neprijatelja, pa ga je Musa postio." Rekao je: "Meni je Musa bliži od vas!" – pa je postio i naredio drugima da poste. (Buhari)
Abdullah ibn Abbas.r.a je također rekao: “Poslanik, sallallahu alejhi we selleme, je postio Dan ašure i naredio da se posti, pa su rekli: ‘Allahov Poslaniče to je dan kojeg slave Jevreji i Kršćani! Na to je Poslanik, sallallahu alejhi we selleme, rekao: Kada dođe naredna godina postit ćemo, ako Bog da, i deveti dan.’ Međutim prije nego je došla naredna godina Poslanik je preselio na ahiret.” (Muslim).
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, je rekao: “Post Dana ašure briše grijehe koji su učinjeni protekle godine.” (Muslim).
Prenosi se od Ibn Abbasa, radijallahu ‘anhu: “Nisam vidio Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, da sa više želje posti neki dan od Ašure i ovoga mubarek mjeseca (misleći na ramazan).” (Buhari)

Check Also

Projekat “Majčina marama” podržale žene džemata Previle

Udruženje “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, Centar za postkonfliktna istraživanja i Memorijalni centar Srebrenica, …

Watch Dragon ball super