Predramazanske aktivnosti Medžlisa IZ-e Srebrenik

Medžlis islamske zajednice Srebrenik u povodu dočeka najodabranijeg mjeseca Ramazana, svake godine provede niz aktivnosti kako bismo što bolje dočekali mjesec Ramazan. Tako je bilo i ove godine, provedeno je niz aktivnosti.

Teravih-namaz na Medžlisu IZ-e Srebrenik klanjat će se na pedeset mjesta, u 41 redovnom džematu i u devet teravih džemata. Mukabela će se učiti u svim džematima.

U subotu,  21.06.2014. godine u džematu Omerbašići od akšam-namaza do jacije održana je večer Kur’ana, na kojoj su učešće uzeli hafizi sa muftijstva tuzlanskog hfz. Damir ef. Jahić, hfz. Bajro ef. Delić, hfz. Muamer ef. Kadrić, te imami Jasmine f. Oštraković i Nihad ef. Ibrišević, a sve prisutne vazu-nasihatom počastio je hfz. Amar ef. Bašić.

U utorak, 24.06.2014. godine održan je sastanak imama, na kojem se raspravljalo o aktivnostima tokom mjeseca ramazana, te predstavljene aktivnosti koje će Medžlis provesti tokom mjeseca ramazana. I ove godine u svim džematima učit će se mukabela, sve džemate će posjetiti muallime, te profesori Behram-begove medrese iz Tuzle, kao i članovi izvršnog odbora.

Dan poslije održan je sastanak sa muallimama, učenicama medresa i islamskih fakulteta koje su angažovane tokom mjeseca ramazana na Medžlisu Srebrenik. Nakon tog sastanka uslijedio je sastanak sa teravih imamima, učenicima medresa i islamskih fakulteta, koji će mjesec ramazan provesti u teravih džematima, kao i mujezini u aktivnim džematima.  Isti dan održani su sastanci sa predsjednicima džematskih odbora kao i blagajnicima iz naših džemata.

Istog dana u prostorijama džamije u džematu Ćehaje održana je skupština udruženja hadžija Medžlisa Srebrenik, sa početkom podne-namaza. Skupština je otvorena učenjem Kur’ana, a sve prisutne sa vazu-nasihatom počastio je glavni imam Refik ef. Hodžić.

U četvrtak, 26.06.2014. godine u prostorijama Medžlisa uručeni su certifikati polaznicima kursa turskog jezika o završetku kursa, među kojima je bio veliki broj imama. Predavač, odnosno vođa kursa bio je prof. turskog jezika Haris ef. Ferizović, a u organizaciji  Medžlisa IZ-e Srebrenik.

Istog dana u prostorijama zgrade Medžlisa sa početkom u 18 sati upriličena je promocija knjige Osman ef. Mujića pod nazivom “Petak, džuma, hutba”. O knjizi su govorili recenzent knjige mr. Ramiz ef. Bajić, glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik ef. Hodžić, te autor knjige Osman ef. Mujić.

U 19:30 sati održan je koncert ilahija i kasida pod nazivom “Na krilima ramazana” u organizaciji Medžlisa Srebrenik i ansambla “Zefir” iz Srebrenika. Koncert je održan u domu kulture Srebrenik pred punom salom gostiju.

Koristimo ovu priliku da vam čestitamo nastupajuće dane ramazana, sa željom da ih u zdravlju i rahatluku ispostite i bajramske dane dočekate sa svojim najmilijima. Amin!

Damir ef. Babajić

certifikati OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Check Also

Projekat “Majčina marama” podržale žene džemata Previle

Udruženje “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, Centar za postkonfliktna istraživanja i Memorijalni centar Srebrenica, …

Watch Dragon ball super