Proučena hafiska dova prvoj hafizi Srebrenika hfz. Edina Mehuljić

U nedjelju, 26. aprila 2015. godine poslije podne-namaza u džamiji džemata Babunovići, MIZ-e Srebrenik upriličena je hafiska dova za prvu hafizu Srebrenika hfz. Edinu Mehuljić. Ovoj svečanosti prisustvovali su predstavnici Rijaseta IZ-e u BiH, Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, muftijstva Tuzlanskog, Behram-begove medrese, Medžlisa Srebrenik, mnogobrojne zvanice, predstavnici društvenog i političkog života Srebrenika i regije, te rodbina i prijatelji mlade hafize.

Uvodno obraćanje i riječi dobrodošlice iskazao je Ahmed ef. Mujkić, imam džemata Babunovići, koji je na početku izrazio toplu dobrodošlicu prisutnim vjernicima, te ukazao kolika mu je čast što je jedan cvijet mekteba Babunovići stekao najčasniju titulu hafiz Kur’ana. Edina je polaznica mekteba Babunovići i prve harfove naučila je pred muallimom Ahmed ef.  Mujkićem. On je pročitao njenu biografiju, te pozvao glavnog imama da poselami prisutne vjernike.

Glavni imam MIZ-e Srebrenik Refik ef. Hodžić je u svom obraćanju istakao da je ovaj događaj velika čast kako za njenu porodicu tako i za džemat i cijeli Medžlis. „ovo je značajan dan za Medžlis IZ-e Srebrenik i džemat. Danas svjedočimo da je u porodicu hafiza upisana i hafiza Edina Mehuljić. Njen muallim Ahmed ef. je naučio prvim harfovima i surama, potom njeni profesori u medresi, a profesori na FIN-a su uobličili njeno znanje, koje je rezultiralo titulom hafiza Kur’ana. Ovo je prva hafiza na području MIZ-e Srebrenik. Područje Medžlisa Srebrenik iznjedrilo je 19 hafiza, a danas imamo dva hafiza, koji rade u našim džematima, i jednu hafizu. Stoga želimo poslati poruku mladim ljudima da se trud i napor isplate“ istakao je glavni imam Refik ef., koji je na kraju čestitao hafizi Edini, roditeljima, muallimu, profesorima kao i njenom muhaffizu dr. Kenanu Musiću.

Izaslanik muftije tuzlanskog mr. Vahid ef. Fazlovića, dr. Mensur Husić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese u Tuzli, prenio je selame i čestitke muftije, koji je radi ranije preuzetih obaveza bio odsutan. U svom govoru dr. Husić je istakao:“Ovo je poseban dan, dan kada promovišemo našu hafizu. Ona je danas dio halke hafiza, i u njoj mogu biti samo oni kojima je Allah dao visoke stupnjeve. Mnogi bi želili da budu dio ove halke, ali Allah svoj bereket spušta samo na posebne duše, a jedna od njih je i Edina“, te dodao “Kur’an u srce mogu pohraniti oni kojima je Allah dao tu mogućnost, a ne svako“. U svom daljem govoru on je istakao da je  Edina bila učenica Behram-begove medrese, te ukazao na njene moralne vrijednosti. Edina je četrdeset drugi hafiz Behram-begove medrese, a sedmi hafiz od prošle godine- ističe Husić.

Među prisutnima bio je i dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof.dr. Ismet Bušatlić, koji nije krio emocije i suze tokom obraćanja prisutnim vjernicima. U svom nadahnutom govoru, kojeg će pamtiti generacije, je rekao: „Ovdje sam bio prije 33 godine uoči otvorenja džamije na akšam-namazu, a danas na podne namazu povodom hafiske dove… Hafizi su Ešraf ummeta. Ovaj naš skup potvrđuje da su naši preci s razlogom otvorena srca prihvatali islam.“ On je potom ukazao na velike počasti Kur’ana, na čistoću srca, te o srcima koja čuvaju Kur’an. Uvijek je bilo žena koje su Fatime svog vremena, a Edina je danas poput Hafze kojoj je u vrijeme Poslanika a.s. dat Kur’an na čuvanje-ističe prof.dr. Bušatlić.

Nakon nadahnutog govora prof. Bušatlića hafizi, njih 15, su proučili odlomke iz Časnog Kur’ana, a potom hafiza Edina Mehuljić je proučila posljednje sure iz Kur’ana, a dovu je proučio njen muhaffiz dr. Kenan Musić.

U svojstvu izaslanika reis-ul-uleme mr. Husein ef. Kavazovića, bio je mr. Mensur ef. Malkić. On je čestitao Edini, roditeljima, džematu, Medžlisu, muftijstvu i islamskoj zajednici u BiH. „2014 godina je bila najuspješnija godina za hifz, za nas Bošnjake, jer je u toj godini najviše hafiza položilo hifz. Od drugog Svjetskog rata do agresije na BiH, 1992 godine, nismo se mogli pohvaliti kada je u pitanju hifz Kur’ana. Danas hvala Allahu to nije tako. U 2013 godini pred komisijom Rijaseta IZ-e u BiH hifz je položilo 27 hafiza, a u 2014 godini 28 hafiza, što nije zabilježeno u prethodnim godinama. U 2015 godini, odnosno u samo ova četri mjeseca, hifz je položilo 13 hafiza, a još četri hafiza čekaju, koji su prijavljeni, da polažu hifz. Jedna od tih trinaest hafiza je i hfz. Edina Mehuljić. Ovo je za nju velika čast, za Fakultet islamskih nauka, čiji je apsolvent, za Behram-begovu medresu, za cijelu islamsku zajednicu u BiH, za Medžlis, za ovaj džemat, stoga svima njima čestitam što su dali kvalitetnog hafiza. Čestitam muhaffizu Edininom dr. Kenanu Musiću, Edina mu je šesti kandidat. Čestitam roditeljima Edininim, Muhamedu i Aiši, jer su dočekali dan kada je njihova kćerka upisana u plemiće ummeta Muhammeda a.s. njih čeka kruna koju im je Edina naručila. Edina se upisuje u prijatelje Allaha dž.š.“- istakao je hfz. Malkić. Hfz Malkić je na kraju uručio priznanje Edini, diplomu o stečenoj tituli hafize, te još jednom u ime reis-ul-uleme čestitao Edini. Dodjela priznanja propraćena je učenjem tekbira. U ime Medžlisa IZ-e Srebrenik priznanje je uručio mr. Abdulah Arifović, predsjednik Medžlisa.

Na kraju želili smo da uzmemo izjavu od njenih roditelja, no njihova radost, suze i emocije to nisu dozvolile. Kroz suze njen babo hadži Muhamed je rekao:“Hvala Allahu na ovom danu“.

Svečanosti su prisustvovali profesori Behram-begove medrese u Tuzli, profesori Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof.dr. Omer Nakičević, dr. Mustafa Hasani, dr. Kenan Musić, uposlenici fakulteta, sedamnaest hafiza na čelu sa prof. hfz. Mirnes ef. Spahićem i hfz. Edin ef. Dedićem, profesorima kiraeta u medresi, glavni imami, imami sa Medžlisa IZ-e Srebrenik i okolnih medžlisa, te mnogobrojna famelija, prijatelji, kolege studenti, kao i džematlije džemata Babunovići.

Nakon završene manifestacije promocije hafize Edine, njeni roditelji, džemat i prijatelji su priredili ručak, gdje su bili svi ugošćeni, kako musafiri tako i domaći gosti.

Molimo Allaha da nagradi hfz. Edinu, njene roditelje koji su joj bili velika podrška, muhaffiza Kenana Musića, te sve one koji su na bilo koji način doprinijeli ovom hairli činu, da Edina nauči Kur’an napamet. Da Allah nagradi i sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da ova promocija hafize, odnosno ova svečanost protekne u najboljem. Amin!

 

 

Biografija hfz. Edina Mehuljić

Edina Mehuljić, kći Muhameda i Aiše, iz Srebrenika, rođena je 14. juna 1993. godine u Gračanici. Pohađala mekteb u Babunovićima pred muallimom prof. Ahmed ef. Mujkićem, i tu je naučila prve harfove. Završila osnovnu školu u Srebreniku sa odličnim uspjehom, potom Behram-begovu medresu u Tuzli, također sa odličnim uspjehom. U četvrtom razredu sa još dvije učenice predstavljala medresu na takmičenju iz arapskog  jezika, i ostvarile 5. mjesto. Godine 2011. se upisala na Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Trenutno je četvrta godina, opnosno apsolvent FIN-a. Prošle godine provela tri mjeseca na kursu arapskog  jezika u Kuvajtu. Sa prvim danima fakulteta počela učiti hifz pred hfz. Kenanom Musićem, a završila početkom četvrte godine. Položila hifz pred komisijom Rijaseta IZ- u BiH u periodu od 09.02.-23.02.2015. godine. Planira nastaviti svoje obrazovanje, ali još nije odlučila kako i gdje.

 

Damir ef. Babajić

1908345_815511168496792_4231666765870315538_n
20150426_12125711169250_815511745163401_6776893522592388739_n

11196279_815512115163364_5081192260598608140_n
11109501_815512168496692_32669267883675905_n
FB_IMG_1429908004406

 

Check Also

Seminar za imame-muallime i nastavnike islamske vjeronauke

U četvrtak, 22. septembra 2022. godine, u organizaciji Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik, …

Watch Dragon ball super