Proučena ikrar dova za hadžije džemata Tinja

Na hadž ove godine sa područja Medžlisa IZ-e Srebrenik putuje 37 hadžija, njih osam je iz džemata Tinja, među kojima je i imam džemata Tinja Vasif-ef. Mahmutović. Cijele porodice ove godine posjećuju Mekku i Medinu, iz Tinje idu tri porodice

 

U nedjelju (29.07.2018.), nakon podne-namaza u džematu Tinja, Medžlis IZ-e Srebrenik, proučena je ikrar dova za osam ovogodišnjih putnika na hadž, odnosno tri porodice i imam džemata Vasif-ef. Mahmutović.

 

Nakon klanjanja podne-namaza imami našeg Medžlisa i hor džemata Tinja proučili su nekoliko ilahija i kasida, a potom prisutne je poselamio glavni imam Refik-ef. Hodžić koji je bio i u ulozi domaćina, a koji je uputio iskrene selame i dobrodošlicu prisutnim gostima i domaćinima, ukazujući posebnu čast i osjećaj zadovoljstva zbog naših hadžija. On je istakao važnost ovog događaja u ovom džematu, te čestitao hadžijama na njihovoj odluci da zijarete najčasnija mjesta, te ih pozvao da se u dovama sjete svih nas. U svom kratkom obraćanju on je istakao da je put na hadž najveće čovjekovo duhovno i životno iskustvo, put ka mjestu i vremenu koje nas imanski osnažuje, fizički okrepljuje, duhovno uzdiže, tu se objedinjuje i fizički i duhovni i materijalni napor, i u konačnici čisti nas od grijeha kao da smo od majke rođeni. Nakon prvog dijela programa Refik-ef. je  pozvao muftiju Tuzlanskog mr.sc Vahid-ef. Fazlovića da poselami prisutne i održi vazu-nasihat.

U svom predavanju Muftija Fazlović je istakao vrijednost i značaj hadža, blagodati koje nam nudi, stavljajući akcenat na simboliku i mudrost hadžskih obreda. Istakao je važnost svih vjerskih obreda, da čovjek treba da svoj život uskladi sa Kur’anom i sunnetom Pejgambera.

Na kraju Refik-ef. je tražio halala kako od hadžija tako i od prisutnih vjernika. Svečanost je završena učenjem odlomka iz Kur'ana i ikrar dovom, a potom je uslijedilo čestitanje našim putnicima na hadž.

Ovu lijepu svečanost dodatno su ukrasile mnogobrojne džematlije, gosti, rodbina i prijatelji naših budućih hadžija. Nakon završene svečanosti u džamiji prisutni su se uputili njihovoj kući gdje su bili lijepo ugošćeni.

 

Ovogodišnji putnici na hadž iz džemata Tinje: Mahmutović Vasif-ef. i njegova hanuma Nesiba, Korkutović Hamdija i njegova hanuma Mejaza, Alić Muhidin i Muniba, te Bajrić Nuraga i Bajrić Hatidža.

 

Molimo  Allaha dž.š. da našim budućim hadžijama olakša obrede hadža, da im ukabuli njihov hadž. Molimo Ga da i sljedećih godina bude putnika na hadž, da oni koji nisu obavili hadž da im Allah omogući da ga obave, a oni koji su obavili da ponovo posjete ta sveta mjesta. Amin!

 

 

D.B.

Check Also

Umra – februar 2022. (14.02.- 21.02.2022.)

Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba …

Watch Dragon ball super