Ramazanska poruka

Poštovana braćo i sestre!

U petak, 27.juna 2014.godine sa zalaskom sunca  nastupa mubarek mjesec Ramazan 1435. h.g. U subotu  28. juna je prvi dan ramazanskog posta.  Budimo neizmjerno zahvalni Gospodaru svjetova  koji nam je omogućio da na način kako to samo iskreni mu’mini čine izrazimo dobrodošlicu najodabranijem među mjesecima, svjesni brojnih blagodati koje sa sobom donosi. Ramazan je mjesec kad inteziviramo svoja vjerska osjećanja i pojačano razmišljamo o Bogu, molimo Ga za milost i oprost, kada više učimo i razmišljamo o Kur’anu jer je on mjesc objave Kur’ana. U ovom mubarek mjesecu prolazimo najljepši put tjelesnog i duhovnog pročišćenja i dokazivanja odanosti prema Bogu i ljubavi prema svim njegovim stvorenjima.

Budimo od onih koji će svjesni žrtve i napora, te dodatnih odricanja tokom predstojećih mubarek dana,  osnaženi spoznajom da Gospodar svjetova pomaže odlučne i iskrene,  sa čvrstim nijetom i u  potpunom uvjerenju spremno izvršiti sve ibadete koji nas očekuju tokom mubarek ramazana,                                                koji će u mubarek danima i noćima Ramazanskim,  uživati u raskši Allahove  milostu i oprosta.                                                                  Budimo od onih koji će postom  izoštravati svoja duhovna čula i bistriti svoj um , te tako upoznati izbliza sebe i prepoznati onoga kome je pomoć potrebna, čuti vapaj  ucviljenog i obespravljenog, i bolje razumjeti onoga kome je nepravda učinjena.  U vremenu teškog iskušenja za naš narod, kroz koje su velikom broju naše braće uskraćene mnoge od dunjalučkih blagodati, ramazan je prilika da na pravi način, posredstvom posta i drugih ibadeta osjetimo kolike Allahove  blagodati svakodnevno uživamo , jasnije ih videći kao darove Onoga koji sve zna, sve može, sve čuje, sve vidi, koji je apsolutno pravedan i koji omogućava i održava život na zemlji.

Post, teravije, mukabele, obavezni i dobrovoljni ibadeti, dobročinstva prema drugima, ustezanje od grijeha, iftari, sehuri, smirenost, skrušenost i pokornost, su načini zahvaljivanja Svemogućem koji nije tome potreban ali je to zahvaljivanje potreba čovjeka da ne bi zalutao i izgubio se dunjalučkim bespućima.

Uz molbu Allahu dž. š.  da nam otvori vrata svoje milosti, oprosta i vječnog spasa i učini od onih koji dobro prepoznaju i čine, a zla se klone, koristim priliku da u ime MIZ-e Srebrenik,  uputim najiskrenije čestitke povodom nastupajućeg mubarek ramazana svim muslimanima i muslimankama.

Ramazan šerif Mubarekolsun!

 

Glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik

Refik ef. Hodžić                                                                                                                                   

 

Check Also

Projekat “Majčina marama” podržale žene džemata Previle

Udruženje “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, Centar za postkonfliktna istraživanja i Memorijalni centar Srebrenica, …

Watch Dragon ball super