RAMAZANSKI BAJRAM U SREBRENIKU

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I ove, kao i svake, godine ramazanski bajram zahtijeva veliki napor i aktivnosti u njegovim danima. No, i pored velikih obaveza nađe se vremena za bajramsku kahvu i baklavu. Tim povodom glavni imam Refik ef. Hodžić i predsjednik Medžlisa Mevludin-ef Joldić su drugi dan bajrama priredili bajramski prijem u prostorijama Medžlisa, u 9 sati, za penzionisane imame koji žive na području Medžlisa Srebrenik (Mustafa-ef Sarajlić, Husein-ef Mulahasanović, Abdullah-ef Joldić, Sifet-ef Jahić, Osman ef. Mujić, Ishak ef. Osmanović, Damir ef. Babajić i Muhamed-ef Suljagić). Tom prilikom uputili su im bajramske čestitke, zahvalili im se na njihovom hizmetu IZ-i, te im uručili bajramske hedije. Poslije je uslijedila bajramska kahva i baklava.

Istog dana u 10 sati upriličen je bajramski prijem za učenike/ce medresa i fakulteta islamskih nauka, koji su tokom ovog ramazana bili raspoređeni na praksi u džematima. Tom prilikom predsjednik i glavni imam su održali sastanik s njima, saslušali utiske sa terena, preuzeli izvještaje o provedenim aktivnostima, te ima se zahvalili na saradnji i podijelili im bajramske hedije.

Posjeta porodicama šehida

Povodom dana šehida u 11 sati, predstavnici Medžlisa IZ-e Srebrenik i Općine Srebrenik su posjetili Fatimu Hurmeović iz Podrinja koja živi u Ćehajama kod Srebrenika. Fatima je majka četvorice šehida, a u ratu je izgubila i oca, majku, muža, brata, zeta i jednogodišnju unuku. Od uže familije ostale su joj samo dvije kćeri koje i vode brigu o njoj. Ista delegacija posjetila je danas i hadžiju Hazima Ferizovića u Babunovićima. Njegov sin Rasim je poginuo kao 30-godišnjak u ljeto 1992. godine na ratištu u Smolući. Tada je bio jedna od prvih žrtava agresije na BiH na području ove općine. Predstavnici Medžlisa i Općine uručili su im prigodne poklone, a ovim posjetama, kako su istakli, željeli su pružiti bar malo utjehe i ublažiti im bol za najdražima.

Drugog dana ramazanskog bajrama u svim džamijama na Medžlisu Srebrenik, poslije podne-namaza proučen je tevhid za duše šehida, te zajedno sa porodicama i džematlijama obišli svoja matična šehidska mezarja.

U 16 sati priređen je bajramski prijem za sve imame Medžlisa Srebrenik, tim povodom glavni imam i predsjednik su čestitali bajram svim imamima, zahvalili se na trudu i zalaganju oko svih aktivnosti koje su realizirali, te ima uručili bajramske hedije. Bajramsko druženje su nastavili uz kahvu i baklava sve do 17 sati kada su se zajednički uputili u džamiju džemata C.Srebrenik gdje su nakon obavljenog ikindija-namaza proučili tevhid i predali hatmu koju su proučili pred duše šehida. Prisutnima se obratio glavni imam, koji je sve prisutne pozvao na obilazak i zajedničko učenje fatihe svim šehidima na centralnom šehidskom spomen obilježju u centru grada Srebrenika.

 

 

U 18 sati bajramski prijem je upriličen za privrednike, vakife, predstavnike boračkih organizacija, porodica šehida, JOB-a, predstavnike medija, direktore javnih ustanova/preduzeća, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, te za sve članove izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Srebrenik. Prijem je upriličen u Sali Medžlisa. Na bajramskom prijemu uz kahvu i baklava razgovaralo se o saradnji ove institucije sa lokalnom vlašću, te privrednicima. Tim povodom glavni imam se zahvalio prisutnima na njihovom trudu i zalaganju za bolji rad Medžlisa, te pozvao ih i na dalju saradnju. Prisutne je poselamio i bajram čestitao i zamjenik načelnika Samir Muratović.

Bajramski prijem je upriličen i za uglednog profesora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr. Orhan ef Bajrektarevića.

Ovom prilikom upućujemo još jednom bajramsku čestitku svim vjernicima te molimo Allaha da nam ukabuli ibadete mjeseca Ramazana, podari nam zdravlja i rahatluka, te da u zdravlju i rahatluku dočekamo još puno bajrama sa najmilijima. Amin!

Damir-ef Babajić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA posjeta porodica šehida2JPG posjeta porodica šehida1 obilazak mezarja

Check Also

Čestitka povodom Kurban-bajrama 1442.h.g.

Poštovana braćo i sestre u vjeri! Pred nama su mubarek dani Kurban-bajrama 1442.h.g. Kurban ili …

Watch Dragon ball super