SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Islamska zajednica u BiH

Medžlis islamske zajednice Srebrenik        OO MDD MERHAMET SREBRENIK

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Medžlis IZ-e Srebrenik u saradnji sa MDD Merhamet Srebrenik aktivno se uključio u pomoć  narodu stradalom od poplava. Na hitnoj sjednici IO Medžlisa i sjednici imama donesen je zaključak da svi uposlenici Medžlisa dadnu svoj maksimalan doprinos kako bi pomogli ugroženom narodu. Tim povodom Medžlis IZ-e Srebrenik je proveo akciju prikupljanja namirnica, hrane, pića, odjeće, obuće, higjenskih potrebština, medicinskih sredstava, čizama, rukavica i svega onog što je neophodno u ovakvim situacijama i to u svim džematima (41 džemat). Svi imami na području Medžlisa IZ-e Srebrenik kao i službe Medžlisa angažovane su na sakupljanju i distribuiranju pomoći u najugroženija područja. Imami su nosioci ovih aktivnosti i stalno su na terenu. Pored prikupljanja pomoći za nastradale, daju i svoj veliki doprinos u čišćenju poplavljenih mjesta među kojima su i tri vjerska objekta, u džematima Bjelave, Duboki Potok i Potpeć.

U ponedjeljak, 19. maja 2014. godine, kamion sa 4 tone namirnica kao i jedan kombi pomoći upućen je na područje Žepča a drugi kamion upućen je prema Orašju. Pored neophodnih namirnica donirana su i četiri agregata za proizvodnju električne energije. U utorak, 20.05.2014. godine jedan kamion sa namirnicama upućen je za Tuzlu u glavni sabirni centar MDD Merhamet odakle će pomoć biti distribuirana tamo gdje je najpotrebnija. Također, ponovo je jedan kombi upućen prema Žepču. Sakupljanje pomoći se nastavlja sa akcentom na namirnice i sredstva koja su u određenoj fazi najpotrebnija i ista će biti dostavljena na ona područja koja nam budu naznačena kao trenutno najugroženija. Sabirni centar će nastaviti raditi i u narednim danima, stoga pozivamo sve one koji imaju i dalje namjeru uzeti učešće u akciji prikupljanja pomoći da se u narednom periodu, pored prikupljanja prehrambenih namirnica trajnijeg karaktera, orjentišu na sredstva koja su najpotrebnija, a to su: higijenski paketi, lopate, čizme, rukavice i lijekovi.   Koristimo ovu priliku da se zahvalimo svim našim džematlijama, svim ljudima dobre volje koji su pokazali jednu veliku humanost, nesebičnost i saosjećanje sa svim onima koji su u nevolji.

Molimo Allaha dž.š. da stradalima olakša njihovu nevolju, a one koji iskazuju svoju humanost i pomažu u ovim teškim trenucima da ih obilato nagradi. Amin!

 

GLAVNI IMAM                                          PREDSJEDNIK OO MDD MERHAMET

Refik ef. Hodžić                                                       Mujić Osman

 

U Srebreniku, 21.05.2014.g.

 saopcenje za javnost 001

 

Check Also

Obilježen Dan ašure u Srebreniku

U organizaciji Odjela za brak i porodicu, u Srebreniku je obilježen Dan ašure. Među malobrojnim …

Watch Dragon ball super