Saudijska Arabija najavila postepeno ukidanje zabrane hodočašća umre

Vlasti Saudijske Arabije najavile su postepeno ukidanje zabrane hodočašća umre koja je uvedena prije pola godine zbog pandemije COVID-19, a Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prati dešavanja te će odluke o mogućem obavljanju umre za bh. vjernike nastaviti donositi u koordinaciji sa saudijskim Ministarstvom za hadž.

Pozivajući se na izjave zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Saudijska novinska agencija (SPA) javlja da će Medžid al-Haram u Meki od 4. oktobra moći posjećivati državljani Saudijske Arabije i stranci nastanjeni u toj zemlji i to u 30 posto kapaciteta kompleksa, odnosno oko 6.000 posjetilaca dnevno.

Isti izvor javlja da će od 18. oktobra biti dozvoljeno da 15.000 ljudi dnevno posjećuje i Poslanikovu džamiju u Medini. I to odobrenje se odnosi na stanvnike Saudijske Arabije.

Strancima će ulazak u Saudijsku Arabiju radi hodočašća umre bti dozvoljen početkom novembra.

Za tada je najavljeno i odobrenje posjeta tim svetim mjestima u njihovom punom kapacitetu i uz poštivanje epidemioloških preporuka.

U početku će dozvolu za umru imati stranci iz zemalja koje nisu na listi rizičnih kada je u pitanju pandemija COVID-19.

Iz Ureda za hadž i umru za Preporod.info je potvrđeno da su informisani o najavljenim promjenama te da će bh. vjernici koji su zainteresovani za umru biti blagovremeno obaviješteni o mogućnosti obavljanja ovog ibadeta (hodočašća).

(Preporod.info)

Check Also

Umra – februar 2022. (14.02.- 21.02.2022.)

Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba …

Watch Dragon ball super