SKUPŠTINA MEDŽLISA IZ-e SREBRENIK

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

U Srebreniku je 23. februara 2014. godine održana Skupština Medžlisa IZ-e Srebrenik. Na Skupštini su prisustvovali skoro svi njeni delegate (107), a sjednicu  je vodio Mevludin-ef Joldić, predsjedavajući Skupštine Medžlisa IZ-e Srebrenik i predsjednik IO Medžlisa Srebrenik.

U prepunoj kiseljačkoj džamiji u Srebreniku skupština Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik usvojila je izvještaj o radu Medžlisa u protekloj i plan rada za tekuću godinu.

Pored džematskih zastupnika skupštinu su svojim prisustvom uveličali imami sa područja Medžlisa IZ Srebrenik.

Predložen je, a kasnije i jednoglasno  usvojen sljedeći dnevni red:

  1. Usvajanje izvještaja o radu Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik za 2013.g.
  2. Plan rada Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik za 2014.g.
  3. Tekuća pitanja

Na početku, skupština je otvorena učenjem Kur’ana, Ramiz ef. Joldić imam džemata Brda, a zatim je predsjednik IO medžlisa IZ Srebrenik, Mevludin- ef. Joldić,  zahvalio svima koji su se odazvali i koji će uzeti učešća u radu skupštine. Nakon verifikacije svih prisutnih članova i prebrojavanja prisutnih ustanovljeno je da skupština ima kvorum (107) i da se može održati skupština, predložen je dnevni red koji je jednoglasno usvojen, te se prešlo na radni dio. Na početku predsjednik Mevludin- ef.  iskazao je svoju zahvalnost  članovima skupštine na dosadašnjem radu, te je tom prilikom poželio im puno snage i uspjeha u budućem radu. On je pozvao na učenje fatihe svima koji su preselili a za života su doprinosili svojim djelovanjem interesima Islama i islamske zajednice.

U nastavku Skupštine podneseni su vjerskoprosvjetni i  administrativni izvještaji.

Na Skupštini su predstavljeni svi izvještaji, kako smo to već i kazali,  koji su jednoglasnom odlukom  usvojeni. O nekim detaljima izvještaja o administrativnom radu Medžlisa govorio je predsjednik Medžlisa Mevludin ef., koji je posebno istakao važnost jedinstvene članarine koja je zaživila u prošloj godini, te je zaključio da u izvještajnoj godini ovaj Medžlis bilježi rezultate, pogotovo kada je riječ o radu svih džamija u ovom Medžlisu. Nakon toga riječ je preuzeo glavni imam prof. Refik- ef. Hodžić, koji je govorio o nekim detaljima vjersko-prosvjetnog rada Medžlisa.

Pored pomenutih, skupštini su predočeni financijski izvještaji socijalno-humanitarnog  rada koji se realizuje putem sergija i drugim načinima.

Nakon toga pristupilo se usvajanju izvještaja, koji je jednoglasno usvojen.

Izvještaji su pokazali da u protekloj godini Medžlis IZ-e Srebrenik uspješno je poslovao kako u administrativnom poslovanju tako i u svim  drugim segmentima rada, počevši od vjersko prosvjetnih aktivnosti u džematima kroz  različite vjerske, edukativne, odgojne i kulturne programe koji su se odvijali prema godišnjem planu, ukazanim potrebama i kalendarom Islamske zajednice.

U jednosatnoj konstruktivnoj raspravi delegata i gostiju skupštine zaključeno je da  Izvršni odbor Medžlisa Srebrenik nastavi sa realizacijom planiranih projekata u oblasti infrastrukture, očuvanja i unaprjeđenja vakufske imovine, poboljšanju uvjeta rada za mlade i cjelovitoj organizaciji džemata i džematskih aktivnosti.

Prema usvojenom planu u narednoj godini Izvršni odbor Medžlisa Srebrenik posebno će posvetiti pažnju potrebi  članstva Islamske zajednice kroz aktivnosti i organizaciju džemata.

Na kraju usvojen je prijedlog jednog od članova skupštine da glavni imam, predjednik Medžlisa sa još jednim članom izvršnog odbora obiđe u toku godine svaki džemat, sagledaju stanje džemata po svakom segmentu rada i pomognu u realizaciji potrebnih aktualnih džematskih potreba. Uz navedeni prijedlog na kraju je usvojen plan rada Medžlisa za 2014. godinu.

 

Za ugodan ambijent svoj doprinos su dali džematski odbor džemata Kiseljak sa svojim imamom prof. Ismet- ef. Odobašić. Neka ih Uzvišeni Allah dž.š. obilato nagradi!

Damir-ef Babajić

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Check Also

Obavijest o besplatnoj instruktivnoj nastavi iz matematike

Obavještavaju se svi učenici osnovnih i srednjih škola o početku besplatne instruktivne nastave iz matematike. …

Watch Dragon ball super