Svečanost povodom 10. godina od otvorenja džamije

Džemat Bjelave je udaljen oko 9 kilometara od Srebrenika u pravcu Tuzle, i isti je smješten uz tok rijeke Tinje. Do svog osamostaljivanja ovaj džemat je bio u sastavu džemata Kuge. Ideja da se gradi mekteb u ovom džematu se rodila 1990. godine, te su do početka agresije postavljeni temelji za njegovu izgradnju. U toku agresije radovi su stagnirali, da bi po okončanju iste džematlije ovog džemata donijeli odluku o izgradnji džamije umjesto mekteba. Plac za džamiju je uvakufio rahmetli Osmanović Hazim. Godine 1996. formiran je inicijativni odbor za izgradnju džamije, a prva akcija izvedena je 08. marta 1997.godine. Radovi na izgradnji džamije okončani su 2008. godine, kada je bilo i njeno svečano otvorenje, tačnije 07. juna 2008. godine. Prvi imam ovog džemata, i sadašnji,  je Ishak-ef. Mehuljić. U protekle četiri godine svog postojanja džemat Bjelave je opravdao svoje postojanje, i kao takav i danas funkcioniše, kazao nam je Alija Džanić, predsjednik džematskog odbora džemata Bjelave, Medžlis IZ-e Srebrenik.

Povodom desetogodišnjece i otvorenja mekteba u subotu 28.07.2018. godine upriličena je mevludska svečanost u ovom džematu. Program je počeo nakon podne-namaza, mevlud i program su izveli imami MIZ-e Srebrenik. Tom prilikom prisutnima se obratio imam džemata Bjelave Ishak-ef. Mehuljić, koji se zahvalio prisutnim vjernicima na njihovom odzivu kao i svima koji su doprinijeli da se ova svečanost danas realizira. Kako nam je kazao imam ovog džemata Ishak-ef., glavni povod za ovu mevludsku svečanost jeste otvaranje novog mekteba, te obilježavanje deset godina od postojanja džemata koji je prije bio u sastavu džemata Kuge. Svečanost je obilježena učenjem ajeta iz Kur'ana, učenjem ilahija, mevluda u znak prisjećanja na rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda a.s. Prisutne je poselamio i glavni imam MIZ-e Srebrenik Refik-ef. Hodžić, koji je u ime Medžlisa čestitao imamu, džematlijama džemata Bjelave kao i džematskom odboru na njihovim uspjesima. Vazu-nasihat je održao Jasmin-ef. Begunić, imam džemata Ćojluk, MIZ-e Srebrenik, te tom prilikom podsjetio prisutne na značaj izgradnje, očuvanja, održavanja, kako vjerskih tako i svih objekata koji su od značaja za Zajednicu. Nakon završenog programa upriličeno je uručivanje zahvalnica za džematlije i ostale goste koji su dali svoj doprinos u samom osnivanju a i radu džemata.

“Već sedam godina, znači od 2010. godine, sam na čelu džematskog odbora. Pored svakodnevnih aktivnosti želio bih istaći one najznačajnije koje smo realizirali u posljednje četiri godine: sanacija šteta na džamiji koje su nastale usljed elementarnih nepogoda, poplave i klizišta, koje su zadesile i naš džemat 2014. i 2015. godine. Uspjeli smo realizirati i uređenje mezarja, koje su uvakufile sestre Safija i rahmetli Fehima, kćerke rahmetli hadži Mustafe-ef. Okića,. Uspjeli smo izgraditi i savremenu mektepsku učionicu i abdesthanu za potrebe oko 40 polaznika mektepske nastave.  Djeca su učila na spratu džamije, nije bilo ni adekvatnog grijanja niti opreme za izvođenja nastave. Odlučio sam da ulažemo u te resurse jer su oni zasigurno najbitniji elemenat džemata. Koristim priliku da se prvenstveno zahvalim Bogu što mi je podario zdravlja, potom džematskom odboru koji me podržao u svim ovim projektima, a posebno islamskoj zajednici i Medžlisu IZ-e Srebrenik koji su bili potpora svim aktivnostima. Oni su donirali veliki iznos novca kako bismo realizirali nabrojene projekte. Ne mogu a da ne spomenem dva važna imena: Suljić Izudina  i Salkić Saliha, majstore koji su svoje vrijeme, trud i materijalne stvari uvakufili za potrebe džemata”- ističe Alija Džanić. Prema riječima blagajnika džemata Hamzalije Karića za sve ove aktivnosti uloženo je oko 60 hiljada konvertibilnih maraka. “Sanacija džamije i ograđivanje džamijskog harema koštala je oko 17 hiljada, izgradnja mektepske učionice i abdesthane koštalo je oko 25 hiljada, a uređenje mezarja koštalo je oko 17 hiljada, što sve iznosi oko 60 hiljada maraka”-ističe Karić.

Program je završen učenjem Kur'ana i dovom. Molimo Allaha da im podari snage i uspjeha u budućim aktivnostima! Amin!

D.B.

Check Also

Umra – februar 2022. (14.02.- 21.02.2022.)

Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba …

Watch Dragon ball super