Temeljska dova povodom početka gradnje Čaršijske džamije u Srebreniku

0U četvrtak, 16. maja ove godine, proučena je dova na temeljima Čaršijske džamije u Srebreniku.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović se ovom prilikom obratio gostima i velikom broju okupljenih džematlija. Podsjetio je da su, kako je kazao Muhammed, a.s., džamije Allahu, dž.š., najdraža mjesta.

– Svjedočimo koliko muslimani hrle ka svojim džamijama, žure da ih izgrade, održavaju ih i u njih dolaze. Ta snaga duha, vjere i želje muslimana za džamijom nikada nije splasnula. To su nadahnuća koja i mi danas nosimo u sebi. Okupljeni ovdje na temeljima ove džamije, zagledani smo u najbolji skup graditelja, zagledani smo u ashabe predvođene našim poslanikom Muhammedom, a.s., koji je i sam bio graditelj džamija, kazao je muftija Fazlović, podsjetivši da su naši časni preci unazad više od pet stoljeća gradili džamije diljem domovine Bosne i Hercegovine.

Džamija je u središtu našeg džemata, zajednice vjernika, na duhovnom planu, ali je džamija i naša visoka kulturna i civilizacijska tekovina kojom se ponosimo, poručio je muftija Fazlović.

– Džamija je najvažniji pojavni, vidljivi biljeg našeg identiteta. Zato su oni koji su htjeli da skrše naš identitet nemilosrdno rušili svaku džamiju do koje su došli, naglasio je muftija Fazlović, te je podsjetio na početak izgradnje Čaršijske džamije u Srebreniku, koji je bio s puno nedoumica i neizvjesnosti. Danas se prisutan veliki entuzijazam i uvjerenje da će od sada biti mnogo lakše.

– Trebat će još dosta truda jer je ovo veliki i zahtjevan projekat ali smo razgovarali s mnogim ljudima i veoma smo ohrabreni podrškom. Želim istaći veliku ulogu medžlisa, glavnog imama, predsjednika i naših imama, svih vakifa, vrijednih džematlija i grada Srebrenika. Ovo je veliki medžlis s velikim brojem džemata ali nam, hvala Bogu, i dalje trebaju nove džamije i novi džemati, kazao je muftija Fazlović, te se ovom prilikom zahvalio predstavnicima Organizacije islamskog preporoda iz Kuvajta i NVO „Izvor dobročinstva“ za podršku ovom i drugim značajnim projektima na području Muftiluka tuzlanskog.

Glavni imam MIZ Srebrenik Refik-ef. Hodžić je naglasio da se o Čaršijskoj džamiji u Srebreniku dugi niz godina razgovaralo i da se priželjkivao trenutak kada će to postati stvarnost. Džamija se gradi u centru grada te će osigurati uvjeti za potrebe velikog broja džematlija Srebrenika.

– Mnogo je onih koji su zaslužni za ovaj jako važan projekat. Želim spomenuti ranijeg glavnog imama i predsjednike medžlisa u ranijim mandatima, naše privrednike i sve dobre ljude. Ne bih pominjao sva imena jer bi za to trebalo mnogo vremena ali želim istaći dvoje. Značajna sredstva za ovu džamiju do sada su izdvojili jedan vakif koji je obezbijedio sredstva za zemljište na kojem se gradi džamija, naš brat koji je zamolio da njegovo ime ne spominjemo, i porodica Dedić, koja je većim dijelom finansirala dosadašnje radove. Molimo Allaha, dželle šanuhu, da ih nagradi. Ovo je prilika da pozovemo naše privrednike i džematlije da podrže ovo hairli djelo. Neki su već najavili svoju podršku i to nas raduje jer nam je džamija na ovom mjestu u Srebreniku itekako potrebna, kazao je glavni imam Hodžić.

Mahmud Saqr En-Nedždij, predstavnik Organizacije islamskog preporoda iz Kuvajta za područje Balkana, naglasio je vrijednost učestvovanja u izgradnje džamija, trajnog dobra koje će čovjeka pratiti i na drugom svijetu. Istakao je opredjeljenje naroda i države Kuvajta da budu uz muslimane Bosne i Hercegovine i u ovom projektu.

Predsjednika NVO „Izvor dobročinstva“ Ismir Karaga je u svome obraćanju podsjetio da je naš narod opstao i odbranio se tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, da su obnovljene brojne porušene i devastirane džamije te je ovo generacija koja i dalje radi na izgradnji vakufa i ostavlja ih budućim generacijama.

Medžlis Islamske zajednice Srebrenik u proteklom periodu je obavio brojne poslove u vezi s pripremama za izgradnju ove džamije, kazao je Sead Zejnilagić, predsjednik Građevinskog odbora. On se zahvalio svima koji su do sada pomogli da se obezbijede svi uslovi i počne s realizacijom ovog generacijskog projekta u Srebreniku.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Srebrenik Nedim Delić, vakifi, privrednici, brojni gosti i džematlije.

Check Also

Bajramske aktivnosti Mreže mladih

Dana 17.6.2024. godine, aktivisti Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik su na trgu Alije Izetbegovića …