IZDVAJAMO

VRIJEDNOSTI DESET DANA ZUL HIDŽDŽETA

Koliko su vrijedni dani i noći koje upravo živimo je i činjenica da se Uzvišeni Allah zaklinje sa prvih deset dana mjeseca zul-hidždžeta i kaže: “Tako mi zore i deset noći, i parnih i neparnih.” (El-Fedžr, 1-3).

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ”Ne postoje veličanstveniji dani kod Uzvišenog Allaha, niti dani u kojima su dobra djela draža Uzvišenom Allahu od ovih deset dana, mnogo u njima Allaha spominjite tehlilom (izgovarajući riječi la ilahe illellahu), tekbirom (veličanjem Allaha izgovarajući riječi Allahu ekber), tahmidom (zahvalom Allahu riječima elhamdulillahi).”

Ebu Derda, radijallahu anhu, je rekao: “Postite deset dana (tj., zul-hidždžeta), mnogo učite dove, molite za oprost i dijelite sadaku.”
Čuo sam Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da kaže: “Teško se onome ko propusti i ko sebi uskrati vrijednosti deset dana. Naročito se potrudite da postite deveti dan. U njemu su tolika dobra da ih se ne može izbrojiti. “

Neki čovjek upitao je Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ”Šta kažeš o postu na dan Arefata?”, a Poslanik je odgovorio: ”Očekujem da će Uzvišeni Allah onome ko posti taj dan oprostiti grijehe u prethodnoj i predstojećoj godini.”

Check Also

Druženje za žene u džematu Tutnjevac posebnim povodom

Džemat Tutnjevac, na čelu sa koordinatoricom džemata, Hazretom Jahić, poznat je po veoma lijepim aktivnostima …

Watch Dragon ball super