Zajednička ikrar dova u Srebreniku

Na hadž ove godine sa područja Medžlisa IZ-e Srebrenik putuje 37 hadžija, 10 porodica iz 11 džemata, među kojima su i hafiza Kur'ana i imam džemata Tinja i Bare. Cijele porodice ove godine posjećuju Mekku i Medinu… Najmlađi hadžija sa područja Medžlisa je jedina hafiza u Srebreniku Edina Mehuljić. U planu aktivnosti džemata i Medžlisa u svih 11 džemata proučene su ikrar dove.

 

Jučer, nedjelja, 05.08.2018. godine  sa početkom podne-namaza povodom ispraćaja hadžija na obavljanje Hadža sa područja Medžlisa IZ-e Srebrenik, u centralnoj srebreničkoj džamiji proučena je zajednička Ikrar dova za 37 hadžije sa područja ovog Medžlisa.  

Zajedničkoj Ikrar dovi koja je proučena pred odlazak na obavljanje svete islamske dužnosti prisustvovao je veliki broj vjernika. Mnogi su mogli uživati u prelijepom programu kojeg su izveli imami Medžlisa IZ-e Srebrenik.

Na početku proučen je odlomak iz Kur'ana a potom prisutne je poselamio imam centralne džamije Emir ef. Brašnjić. On je poželio dobrodošlicu prisutnima i zahvalio se na njihovom dolasku. Imami su proučili nekoliko ilahija i kasida o hadžu a potom prisutne je poselamio i  glavni imam Refik ef. Hodžić, koji je kazivao i vazu nasihat. On je u svom obraćanju istakao važnost ove pete islamske dužnosti, o obavezi svakog punoljetnog i imućnog muslimana. Govorio je o doživljaju hadža, njegovim ljepotama, te o uticaju hadža na svakodnevni život čovjeka.  Svoj nadahnuti vaz završio je dovom, da Allah pomogne našim hadžijama na putu do svetih mjesta i da nam se živi i zdravi vrate kućama i svojim porodicama. Nakon halala hadžija i prisutnih džematlija svečanost je završena učenjem Kur'ana i ikrar dovom. 

Ove godine sveta mjesta Mekku i Medinu posjetit će 37 hadžije sa područja Medžlisa IZ-e Srebrenik:. Hfz. Mehuljić Edina, Mehuljić Muhamed, Mehuljić Aiša, Mehmedović Devleta (Babunovići), Bašić Muhamed (Bare), Hasanović Sakib, Hasanović Emina, Hasanović Abdulah, Hasanović Ševala (Cage), Osmanović Safija, Osmanović Medin, Osmanović Fatima (Čekanići), Jahić Nazil, Jahić Ermina (Ježinac), Suljić Nefka, Suljić Dinko, Nurikić Hasan (Kiseljak), Zukić Senada (Lisovići), Osmić Osmo (Murati – Ahmići), Mehuljić Omer, Mehuljić Midhat (Murati), Jahić Mejra, Alić Hadžira, Hurić Fadila (Previle), Joldić Abdulah, Ibrahimović Novalija, Rešidović Šahbaz, Luković Jasminka, Begzadić Habiba (C. Srebrenik), Korkutović Hamdija, Korkutović Mejaza, Bajrić Hatidža, Mahmutović Vasif, Mahmutović Nesiba, Alić Muhidin, Alić Muniba, Bajrić Nuraga (Tinja).

Molimo Allaha da hadžijama pomogne na putu prema svetim mjestima, sa željom da im put u goste Stvoritelju i Poslaniku Njegovu bude siguran a nagrada s njega onakva kakvu je Poslanik i obećao rekavši: “Za hadž nema druge nagrade osim dženet”. Molim Allaha da iz ove zemlje uvjek bude onih koji će se odazivati na ovaj poziv. Amin!

D.B.

Check Also

Umra – februar 2022. (14.02.- 21.02.2022.)

Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba …

Watch Dragon ball super