IZDVAJAMO

Obilježena 40. godišnjica od otvaranja džamije u Babunovićima

U nedjelju, 28. 8. 2022. godine, u našem džematu održana je svečanost povodom 40 godina od otvaranja nove džamije i promocija restauracije vrata stare džamije.
Svečanost je počela učenjem ašereta koje je proučio hfz. Damir Jahić.
Prisutnima se u ime džemata obratio predsjednik džematskog odbora, Safet Sarajlić, koji je govorio o trenutnom stanju džemata. O nastanku džemata Babunovići i projektu restauracije vrata, govorio je vođa tima resturatora, Nusret Duranović. Ispred Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK, prisutnim se obratio direktor zavoda g. Kemal Nurikić, koji je naglasio važnost ovog projekta za Tuzlanski kanton, također, je rekao da će u narednom periodu se zalagati da ova vrata uđu u kulturno-nacionalne spomenike BiH.
Ispred MIZ Srebrenik prisutne je poselamio glavni imam Refik ef. Hodžić.
Predstavnik Muftijstava tuzlanskog na ovoj svečanosti je bio dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog. U svom obraćanju, dr. Mensur Husic, je istakao vrijednost džemata i čuvanja tradicije. Naglasio je da četrdesete godine su godine zrelosti, a po uzoru na Božijeg Poslanika, Muhammeda a.s., svaki pojedinac bi u svom životu, od četrdesete do šezdesete godine trebao da da svoj maksimum za zajednicu.
Na kraju programa uručene su vakufname i zahvalnice vakifima našeg džemata.
Posebnu draž ovoj svečanosti je dao hor džemata Babunovići, koje su ovu svečanost uljepšale učenjem ilahija.

Check Also

Radna posjeta Medžlisu Islamske zajednice Srebrenik

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović posjetio je u četvrtak, 18. aprila ove godine, Medžlis Islamske …

Watch Dragon ball super