Bajramska poruka povodom Ramazanskog bajrama 1438.h.g.

Poštovana braćo i sestre u vjeri!

Na kraju smo ovogodišnjeg mubarek mjeseca ramazana. Na isteku su plodonosni trenuci koji su vjernicima kao milost i privilegija darovani, u kojima smo kroz ramazanske ibadete posta i namaza uporno radili na discipliniranju naših duša i tijela, u kojima smo imali priliku osjetiti  blagodati iftara, snagu i milost džemata, u kojima smo naše duše, domove i živote osvjetljavali svjetlošću Kur'ana, u kojima smo kroz ibadet zekata i sdekatul fitra  izravno pokazivali osjetljivost za potrebe drugoga.

Ramazan nam je pokazao jasne putokaze do Allahove milosti i zadovoljstva. Ukazao nam je na ramazanske ibadete kao jaka ljekovita sredstva protiv samozaborava i otuđenja, koja su nam od pomoći kroz život, koja će nas čuvati, koja će čuvati naše  duševno zdravlje,  koja će nas spašavati od propasti i držati uvijek budnim i pažljivim. 

Pred nama su mubarek dani bajrama, koji su nagrada vjernima, odanima, strpljivima, koji su ustrajno bdjeli ovaj mubarek mjesec u svakovrsnim ibadetima nastojeći zadobiti Božiju milost, ljubav i oprost. Njima je Dragi Bog podario bajramsku nagradu, da u njoj relaksiraju svoju dušu i tijelo, u halal hrani i piću, u halal okruženju, u halal – mirnome i dostojnome društvu.

 Zato, kao oni koji su uspjeli u proteklim ramazanskim danima, bajram dočekujemo radosni, nadajući se Božijoj nagradi, spremni radost Bajrama podijeliti sa svojim najbližim; porodicama, rodbinom, komšijama, a posebno sa onima kojima je uskraćena potrebna ljubav i pažnja,  uvjereni da je najveća blagodat  podijeliti radost života sa drugima. Sjetimo se naših umrlih dovom i ne zaboravimo naše šehide, drugog dana bajrama kada obilježavamo „Dan šehida“, dajmo svoj doprinos našem kolektivnom sjećanju na njihovu žrtvu.

Uz dovu Allahu dž. š. da nam upotpuni našu bajramsku radost primanjem naših ibadeta i svih naših dobrih djela, da nas ramazanski ukrasi i bajramska radost prati tokom cijele godine, u ime Medžlisa islamske zajednice Srebrenik svim muslimanima i muslimankama čestitamo nastupajuće dane Ramazanskog bajrama.

                                                                                   

                                                                                            Glavni imam

                                                                                         Refik ef. Hodžić

Check Also

Kurban-bajramska poruka povodom Kurban-bajrama 1438.h.g.

Poštovana  braćo i sestre u vjeri! Pred  nama su dani  najvećeg muslimanskog blagdana Kurban-bajrama  1438.h.g.                           …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Watch Dragon ball super